Valitse kieli:
fi gb
Viimeksi päivitetty: 21.09.2023 09:42

AIS-tuotteet ja -palvelut

Ilmailutiedotustuotteet

Ilmailukäsikirja (Aeronautical Information Publication, AIP)

Suomen ilmailukäsikirja (AIP SUOMI / FINLAND) sisältää pysyvää laatua olevat ilmailun perustiedot Suomen ilmailutiedotuspalvelun vastuualueelta. Sitä ylläpidetään AIP:n muutoksilla (AMDT, AIP AMDT), jotka sisältävät uusittuja sivuja ja karttoja. Löydät saatavilla olevat eAIP:t täältä.

AIP:n lisäykset (AIP Supplements, AIP SUP)

AIP:n lisäyksillä julkaistaan tilapäisiä muutoksia AIP:n sisältöön. Tällaisia muutoksia ovat pitkäaikaiset (yli 3 kk kestävät) tilapäiset muutokset tai operatiivisesti merkittävät lyhytaikaisemmat tilapäiset tiedot, joihin sisältyy pitkähköjä tekstejä tai liitekarttoja.

AIC A -tiedotteet (Aeronautical Information Circular A)

Tiedotteet sisältävät sellaisia yleismerkitykseltään tärkeitä teknisiä tietoja sekä hallinnollista laatua olevia tietoja, jotka eivät sovellu AIP:ssä tai NOTAM:eilla julkaistaviksi.

Reittitiedotteet (Pre-flight Information Bulletins, PIB)

Reittitiedotteet tuotetaan EUROCONTROL:n yhteiseurooppalaisesta AIS-järjestelmästä (European AIS Database, EAD). Ne sisältävät NOTAM-, SNOWTAM- ja ASHTAM-sanomilla julkaistuja tietoja. Lue lisää reittitiedotteista täältä.

Lentoestetiedot (CSV)

Lentoesteiden tiedot julkaistaan CSV-tiedostoina. Koko Suomen Area 1 -esteet julkaistaan yhdessä CSV-tiedostossa ja kunkin lentoaseman esteet lentoasemakohtaisissa CSV-tiedostoissa. Lue lisää CSV-tiedostoista täältä.

Muut tuotteet ja palvelut

AIP ISO Image

Tuotteen julkaisusta on luovuttu 29 DEC 2022 AIRAC-päivästä lähtien.

VFR-ilmoittautumispaikat (GPX)

Tuotteen julkaisusta on luovuttu 29 DEC 2022 AIRAC-päivästä lähtien.

Huomattavat lentoesteet (GPX)

Tuotteen julkaisusta on luovuttu 29 DEC 2022 AIRAC-päivästä lähtien.

Local TRA Charts (tilapäinen ilmatilavarausalue, TRA)

Kartoilla esitetään lentoasemien Local TRA -alueet. Lue lisää ilmailukartoista täältä.

SNOWTAM-ohje

Yksinkertaistettu ohje SNOWTAM:n avaamiseen.

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaaja saa sähköpostilla tiedon aina, kun AIS-tuotteita päivitetään. Uutiset julkaistaan myös verkkosivustolla.

EAD Basic

EAD Basic on mainostyökalu, joka esittelee EAD-järjestelmän (EAD Pro) ominaisuudet ja toiminnot.

Tätä työkalua ei ole liitetty EAD:n operatiiviseen tietokantaan, se ei näytä uusimpia saatavilla olevia tietoja, eikä sitä saa käyttää operatiivisiin tarkoituksiin.

Ilmatilan käyttösuunnitelma (Airspace Use Plan, AUP)

AUP sisältää tiedot suljetuista PERM- ja CDR1-luokan ATS-reiteistä ja hyväksytyistä TSA-, TRA- ja CBA-alueista sekä tietyistä R- ja D-alueista. AUP julkaistaan päivittäin. AUP on voimassa 24h, astuen voimaan toimintapäivänä 0600 UTC. Lue lisää palvelusta täältä.

Aviamaps

Aviamapsilla on korvattu aikaisemmat www.ais.fi-verkkosivuston AUP/UUP ja NAV WRNG -karttatuotteet. Korvaava tuote on nimeltään AUP/UUP + NAV WRNG ja se löytyy www.aviamaps.com-verkkosivustolta. Lue lisää palvelusta täältä.